Case: Platform Kunstspot

De oplossing: een mix van opensource

De uitdaging

Het Centrum Beeldende Kunst had de wens om alle tentoonstellingen en events rondom kunst te bundelen in één centraal platform om vooral jong, maar ook oud publiek te boeien. Niet alleen de datum en een intro van een tentoonstelling waren relevant, maar ook het verhaal erachter. Dit was het concept van CBK om op een vernieuwende manier in contact te komen met kunst in Groningen stad en de provincie. Naast een technische eis dat het platform ‘kopieerbaar’ moest zijn, waren er tientallen partners die informatie aanleverden voor het platform.

Inventarisatie

Na de conceptfase kwamen we al snel tot de conclusie dat de vraag niet op te lossen was met een standaard (opensource) oplossing. Dit had er vooral mee te maken dat ook partners content aanleveren en dat dit proces zo efficiënt mogelijk moet verlopen voor zowel de partners als de redactie van Kunstspot. Zowel een redactiemodel als een volwaardig content management systeem waren hiervoor noodzakelijk.

De oplossing

We proberen maatwerk altijd te voorkomen door gebruik te maken van bewezen technieken. Het verschil wordt niet gemaakt met techniek, maar hoe deze wordt ingezet. Voor het management van de website hebben we uiteindelijk gekozen voor het opensource management systeem WordPress. Dit systeem is snel, gebruiksvriendelijk en heeft een grote gebruikersgroep. Echter was hiermee het probleem met een redactiemodel niet opgelost.
De oplossing hebben we gevonden door een op maat gemaakte portal te creëren op basis van het opensource framework Symfony die het hart vormt van Kunstspot. Partners kunnen eenvoudig informatie aanleveren en krijgen direct feedback in het portal op wat ze aanleveren. Kunstspot kan deze content uiteindelijk verrijken met de redactie en de eindredacteur kan de publicatie goedkeuren. Bij goedkeuring wordt de publicatie ingeladen als pagina in WordPress.

Voordelen gekozen oplossing

Door de gekozen oplossing is Kunstspot niet alleen in staat om het platform eenvoudig te kunnen vermarkten, maar hebben ze ook de mogelijkheid om de ‘voorkant’ te vervangen. De portal vormt het hart dat naar behoefte uitgebreid kan worden. De portal kan de informatie voor ieder willekeurig platform beschikbaar stellen, waardoor Kunstspot automatisch ook de mogelijkheid heeft alleen de schil van het platform te vervangen.

Gebruikersvriendelijkheid

Door te werken met een aparte portal, was het mogelijk iedere weergave ‘from scratch’ te realiseren voor iedere gebruikersgroep. Zo zien partners alleen wat ze moeten zien en kunnen ze gebruik maken van de functionaliteiten die ze nodig hebben. Voor de redactie van kunstspot is een aparte afbeeldingen tool ontwikkeld, omdat er binnen het platform veel gebruik wordt gemaakt van beeld in verschillende verhoudingen. Om ervoor te zorgen dat het beeld altijd tot zijn recht komt, is een afbeeldingen wizard ontwikkeld waarbij de redacteuren en partners per voorkomende ratio binnen het platform de gewenste weergave kunnen bepalen. Hiermee worden alle afbeeldingen binnen het platform goed weergegeven, zonder tussenkomst van een externe applicatie. Naast het feit dat dit tijd scheelt, is beeldbewerking hierdoor toegankelijk voor iedereen die redacteur is op het platform.

Resultaat

Door een juiste mix van opensource is er een platform gerealiseerd dat volledig voldoet aan de wensen van Kunstspot, zonder in te leveren op gebruikersvriendelijkheid en flexibiliteit.

Meer weten?

Namens het hele team vertel ik u graag meer over dit unieke project, neem daarvoor gerust contact op.

Werner Danhof

Straks als eerste ons nieuwe artikel lezen?

volg ons: